Jdi na obsah Jdi na menu

Xioami na českém trhu

Xiaomi přezdívané čínským Applem už na českém trhu vídáme řadu let, nicméně až do roku 2017 se jednalo pouze o polooficiální či šedou distribuci. Nyní se Xiaomi konečně oficiálně dostává do ČR, situace ovšem není vůbec jednoduchá.

Progresivní čínská společnost „nečekaně“ neautorizovala jen jeden subjekt, který by byl oprávěný distribuovat produkty Xiaomi do ČR, ale má rovnou dva partnery. Tedy zatím, situace se totiž může klidně ještě více zamotat.
 
Aktuálně mají smlouvu se Xiaomi podepsanou firmy Beryko (SWS) provozující stránky Beryko.cz a Seymoore Trade (eD‘ system) s nově spuštěným webem Xiaomi-czech.cz. Ty tak mají oficiální cestou zásobovat dodavatelský řetězec v ČR.

Nicméně, jak jsme zjistili, podobná situace se objevuje i v jiných zemích, kde Xiaomi působí skrze dva napřímo domluvené subjekty. Čínská firma s nimi údajně podepisuje smlouvy na 6 měsíců a následně si vybírá pouze jediného partnera.

Situace v České republice je však o to zamotanější, neboť o získání stejné licence usiluje ještě třetí hráč, firma Lion Mobile s eshopem Xiaomimobile. Z důvodu probíhajících jednání však pochopitelně odmítla situaci komentovat, tedy prozatím.

Uvidíme, jak se situace dále vyvine. Každopádně nyní z toho zřejmě budou těžit zákazníci, protože si všechny subjekty usilující o získání exkluzivní spolupráce se Xiaomi budou nejspíše konkurovat. A je otázkou, jestli tohle není přesně to, co Xiaomi chce – dále snižovat ceny svých produktů díky snižování marží svým partnerům.

Zatím je tedy těžké odhadovat, jak se čínský výrobce v případě partnerů v České republice rozhodne.